7.1. Bepárlás az ókori Egyiptomban

    Egyiptom egyike azoknak az ősi birodalmaknak, amelyekben már ötezer évvel ezelőtt is egységes központi irányítás volt. Az ilyen szervezett birodalmak teremtették meg az ismeretek felhalmozódásának lehetőségét, hiszen minden információ és ritkaság előbb-utóbb a fáraó udvarába került.

    Az ókori Egyiptomban a kor valamennyi tudományát művelték, és jelentős haladást értek el a gyakorlati kémia területén is. A bepárlás jelenségét a nátrontavaknál tanulmányozhatták. A Nílus deltájától nyugatra találhatók az ókor híres nátrontavai, amelyeket évről évre a nedves évszakban elárasztott a Nílus. A száraz időszakban a víz elpárolgott, s a víz sótartalma kivált. A kivált sót, az ún. szódát mosástól kezdve az üveggyártásig mindenhol felhasználták. Az egyiptomi mosodákban már Kr.e. 2500-ban szódás sulykolást használtak a zsír eltávolítására.

natron.jpg (19712 bytes) mumia.jpg (13805 bytes)
Kiszáradt nátrontó Szódával szárították és tartósították a múmiák belsejét