Az élelmiszerek energiatartalma
Az élelmiszerek energitartalmát kJ-ban (ejtsd: kilózsul) vagy kcal-ban (kilokalória) szokták megadni.
1 cal = 4,1868 J azaz 1 kcal = 4,1868 kJ
A különböző tápanyagok elégetésekor különböző mennyiségű energia termelődik. A három alapvető tápanyag elégetésekor felszabaduló energiamennyiséget a táblázat szemlélteti.
Tápanyag (g)
Felszabaduló energia (kJ)
Fehérje
17
Zsír
40
cukor
17
Élelmiszerek és ételek tápanyagtartalma
Élelmiszer
Fehérje (g)
Zsír (g)
Keményítő, cukor (g)
Tej 2dl
3,5
3,0
4,6
Kakaó 2dl
3,5
2,1
11,4
Joghurt 2dl
3,5
3,5
4,6
Tejföl 2dl
3,3
1,0
3,9
Vaj 20g
0,1
12,0
0,1
Sajt 100g
26,8
29,1
1,5
Tojás 1db
5,4
4,8
0,3
Gépsonka 100g
22,6
7,1
0,4
Kenőmájas 100g
15,9
27,7
0,3
Virsli 100g
12,5
20,0
0,2
Kenyér 100g
9,8
1,0
52,3
Zsemle 1db
5,1
0,4
30,8
Szénsavas üdítők 2dl
-
-
12,0
Rostos üdítő
-
-
16,0
Zöldséges húsleves 3dl
10,9
1,8
13,7
Gulyásleves 3dl
18,4
11,1
40,5
Zöldségleves 3dl
5,4
8,6
22,3
Gombaleves
4,4
11,7
17,4
Burgonyafőzelék 300g
7,5
13,4
50,0
Kelkáposzta-főzelék 300g
9,5
10,9
36,5
Hasábburgonya 100g
6,0
18,0
42,5
Rizs 100g
6,4
8,2
62,4
Sertéssült 100g
18,7
10,1
2,4
Csirkesült 100g
20,6
26,6
6,7
Töltött káposzta 300g
21,5
42,4
36,2
Palacsinta 1db
4,9
3,2
48,9
Tejberizs 200g
18,0
13,7
79,5
Az emberek napi tápanyagszükségletét megtalálod az egy főre jutó napi energiaszükséglet című táblázatban, míg az egyes ételek energiatartalmát Az élelmiszerek és ételek tápanyagtartalma című táblázat tartalmazza. Tanulmányozzátok a két táblázatot!
Az élelmiszerek többségén szerepel a tápanyagtartalmuk. Gyűjtsetek minél több élelmiszercímkét és nézzétek meg az adott élelmiszer tápanyagtartalmát! A címkék és a táblázatok segítségével számoljátok ki mennyi energiát vesztek magatokhoz reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára.