11. Az ember energiaszükséglete

    Az ember a többi állathoz hasonlóan táplálkozással veszi fel az életműködéseihez szükséges energiát. Táplálkozásunk során három alapvető, de szerkezetileg bonyolult szerves vegyület típust veszünk fel: szénhidrátokat, fehérjéket és lipideket. A szénhidrátok közé tartozik a szőlőcukor, de a kenyérben és burgonyában előforduló keményítő is. Fehérjét általában az állati húsféleségek és a tejtermékek tartalmaznak, míg a lipidek zsírokban, olajokban fordulnak elő.

    A táplálkozás során felvett táplálékot először meg kell emészteni. A szájban a fogak segítségével darabolódik, aprózódik, a nyálban lévő emésztőenzimek segítségével, pedig a szénhidrátok bomlásnak indulnak. A gyomornak elsősorban ideiglenes raktározó szerepe van, az emésztés fő szintere a vékonybél lesz. Itt különböző emésztőenzimek bontják a szénhidrátokat, fehérjéket és lipideket. Utóbbiak emésztéséhez hozzájárul a májban termelődő, epehólyagban ideiglenesen tárolódó, majd vékonybélbe kerülő emésztőnedv az epe. A vékonybélben lebomló táplálék alkotók a bélfalát sűrűn behálózó hajszálerekbe jutnak, ezt felszívásnak nevezzük. A keringési rendszer részét képező hajszálerek, a keringési rendszert működtető szív és más erek segítségével juttatják el a táplálékot testünk valamennyi sejtjéhez.

    A tápanyagok egy része a sejtfalon keresztül áthatolva, a sejt mitokondrium nevű részéhez jutnak. A mitokondriumok az energiatermelés helyei, pl.: a felvett szőlőcukrot tovább bontják miközben energia szabadul fel. A szükségtelen, vagy szükségtelenné vált anyagokat a keringési rendszer közvetítésével a kiválasztás szervrendszere, elsősorban a vesének köszönhetően juttatja a vizeletbe, majd a külvilágba.

 

Súlykontroll kalkulátor
Energia szükséglet kalkulátor
Sport tevékenységet végző magyarok eloszlása
Elhízott diákok, diákok mozgása
MC termékek tápanyagtartalma 1.
MC termékek tápanyagtartalma 2.
Testtömegindex
Élelmiszerek és ételek energia- és tápanyagtartalma
Egy főre jutó napi tápanyagszükséglet 
11.1. Napi tápanyag felvétel
a.) Az Élelmiszerek és ételek energia- és tápanyagtartalma alapján állítsd össze egy napi étrended!
b.) A táblázat alapján számold ki a napi étrended zsír, fehérje és szénhidrát mennyiségét, majd számold ki mennyi energiát veszel fel (kJ). Hasonlítsd össze a Egy főre jutó napi tápanyagszükséglet táblázattal a kapott eredményt!

c.) Az a.) és b.) feladatot végezd el egy MC-os napra! Ld. linkek.
11.2. A lenti grafikonok alapján írd le, hogyan viszonyul étkezési szokásod az emberi tápanyagfogyasztás helyes arányához!
60% szénhidrát, 30% zsír, 10% fehérje Az emberi tápanyagfogyasztás helyes aránya
wpe4.jpg (12292 bytes) A mellékelt két ábra a National Geographic 2004. augusztusi száma alpján készült. A fenti ábra hazánk tápanyag fogyasztását szemlélteti 1970-ben. A szénhidrátok külkön kerültek feltüntetésre (cukor, zölds., gyüm., liszt, rizs, burgonya). Fehérjékhez a hús, hal, tojás, tej és tejtermékek, a zsíradékokhoz a sertés- és baromfizsír, vaj, étplaj és margarin lett besorolva.
wpe5.jpg (12177 bytes) A lenti ábra az 2000-es tápanyagbevitelt szemlélteti. A magyar nők 335, a férfiak 168 kalóriával több táplálékot vesznek magukhoz, mint 1971-ben. Nemcsak többet eszünk, hanem abból eszünk sokat, amiből nem kellene, a szükségesből viszont kevesebbet. Az egészségestáplálkozás része a gabonaféleségek bőséges fogyasztása (gabonapelyhek, teljes őrlésű barna lisztből készült pékárúk). Másik fontos táplálék a zöldség- és főzelékfélék. Hazai átlag 218 kg/fő, EU-átlag 239 kg/fő.

szénhidrát, lipid, fehérje, emésztőenzim, epe, felszívás, mitokondrium, tápanyagszükséglet, minőségi- és mennyiségi táplálkozás, túlsúlyos, elhízott