9. Fehérjék
A fehérjék az élőlények alapvető molekulái, változatosságuk és specifikusságuk az élet számos kis részletében megjelenik. Főbb funkcióikat részletesebben a későbbiekben tárgyaljuk itt csupán felsoroljuk azokat. Fehérjék építik fel a hajszálakat, a szarut, az izmokat, funkcionálnak enzimként (biokatalizátor), hormonként és különböző szállítóanyagként (hemoglobin).Az aminosavak
9.1. Ismételd át mit tanultál a karbonsavakról és az aminokról! A témáról bővebben és kicsit másképp itt és itt.
A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyek molekuláiban amino- és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Ezért aminokarbonsavaknak is nevezzük őket. Egy-egy aminosav több amino- és karboxilcsoportot is tartalmazhat. A természetben nagyon sokféle aminosav fordul elő, de az élőlények szempontjából fontos fehérjék felépítésében csupán húsz vesz részt.
Itt a fehérje eredetű aminosavak általános képlete látható. Könnyen beazonosítható az amino- (bal szélen) és a karboxilcsoport (jobb szélen). A két csoportot egy szén köti össze, amelyhez a hidrogénen kívül kapcsolódik még valamilyen molekularész. Ezt a molekularészt jelöltük R betűvel (R betű helyett a Q betű használata is elfogadott).A legegyszerűbb aminosav a glicin, amelyben a központi szénatomhoz két hidrogén atom kapcsolódik.
Az aminosavak tulajdonságai
Az aminosavak funkciós csoportjai (amino- és karboxil-) igen eltérő sajátságú. Az aminocsoport bázikus, míg a karboxilcsoport savas jellegű. Így, ha egy aminosav ugyanannyi aminocsoportot tartalmaz, mint karboxilt amfoter tulajdonságú. A karbonsavaknál, illetve az aminoknál már megtanultad, hogy előbbiek könnyen adnak le hidrogént, míg utóbbiak könnyen vesznek fel. A két funkciós csoport az aminosav-molekulán belül reakcióba lép egymással, a karboxilcsoportot átadja egy hidrogénjét az aminocsoportnak és egy ún. ikerionos szerkezet jön létre. Ezt szemlélteti az ábra. A töltéseket piros színnel jelöltük.A fehérje eredetű aminosavakban a karboxil- és az aminocsoport mineden esetben ugyanazon szénatomhoz kapcsolódik. Az ilyen aminosavaka alfa-aminosavaknak nevezzük.
Az aminosavak csoportosítása
Az aminosavak tulajdonságait az oldalláncok (R) határozzák meg. A fehérjék felépítésében részt vevő aminosavak az alábbiak szerint csoportosíthatók:1. apoláris oldalláncú; 2. poláris oldalláncú, semleges; 3. poláris oldalláncú,, gyengén savas, illetve bázisos viselkedésű; 4. poláris oldalláncú, savas, illetve lúgos kémhatású.Természetes aminosavak neve és rövidítése
Aminosavakról egy kiváló ppt
Aminosavak az SDT-n9.2. Tanulmányozd az alábbi ábrán az aminosavak nevét, jelölését és szerkezeti képletét!
9.3. Karikázd be az alábbi három aminosav oldalláncát!
alanin (Ala) |
leucin (Leu) |
szerin (Ser) |
9.4. Állapítsd meg az alábbi aminosavakról, hogy apoláris vagy poláris!
valin (Val) |
treonin (Thr) |
aszparagin (Asn) |
fenilalamim (Phe) |
9.5. Állapítsd meg az alábbi aminosavak közül melyik savas és melyik bázikus!
aszparaginsav (Asp) |
lizin (Lys) |
glutaminsav (Glu) |
arginin (Arg) |
A fehérjék
A peptidkötésAz aminosavak ún. peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz. A reakció során a karboxilcsopor hidroxil része és az aminocsoport egy hidrogénje egyesül, vízkeletkezik, vízkilépésközben a két aminosav-molekula egyesül. A kilakuló kötést peptidkötésnek nevezzük. A több aminosavból álló molekulát peptidnek nevezzük. A fehérjék tulajdonképpen sok aminosav összakapcsolódásával létrejövő polipeptidek.
9.6. Fejezd be a peptidképződés reakcióegyenletét!
A fehérjék szerkezete
A fehérjét felépítő aminosavak kapcsolódási sorrendjét a fehérjék elsődleges szerkezetének, másnéven aminosavszekvenciának (sorrend) nevezzük. Pl: három aminosav esetén hat lehetőség.
Gly-Ala-Val |
Gly-Val-Ala |
Ala-Gly-Val |
Ala-Val-Gly |
Val-Ala-Gly |
Val-Gly-Ala |
Az így kialakuló aminosavlánc térbeli elrendeződést (konformációját) vesz fel, amely lehet alfa-hélix (spirális szerkezet) vagy béta-redő (redőzött szerkezet). Ez a fehérjék másodlagos szerkezete. Azt, hogy a lehetséges szerkezetek közül melyik alakul ki, az oldalláncok minősége határozza meg.Vannak olyan fehérjék, amelyek számára csak az egyik vagy csak a másik konformáció kedvező. Ezek az ún. fibrilláris fehérjék. Ide tartozik pl: a hajat és a gyapjut alkotó keratin. A fehérjék másik nagy csoportját a globuláris fehérjék képezik, amelyekben az alfa-hélix és béta-redő is megtalálható, s ezeket rendezetlen szerkezetű részek kapcsolják össze. Idetartozik a hemoglobin, a globulin, az inzulin. A globuláris fehérjék egészének térszerkezetét (alfa, béta és rendezetlen szakaszok elhelyezkedését) nevezzük a fehérjék harmadlagos szerkezetének. Ld. kép.Olyan fehérjék is léteznek, amelyek több, egymástól külön álló (kovalens kötéssel nem kepcsolódó) polipeptidláncból állnak. Egy adott fehérjemolekula más fehérjemolekulákhoz való térbeli viszonyát a fehérjék negyedleges szerkezetének nevezzük.A fehérjék térszerkezetét másodrendű kötések biztosítják, amelyek a legkisebb környezeti változásra is felbomlenek. Nem véletlen, hogy a fehérjék nagyon érzékenyek a számtalan környezeti tényezőre (hőmérséklet, ionkoncentráció, UV-sugárzás, radioaktívsugárzás stb.). Ha a fehérjék térszerkezetének olyan megváltozását, amely biológiai aktivitásának megszűnését eredményezi denaturációnak nevezzük. A szerkezeti változás oly mértékű is lehet, hogy a fehérje kolloid állapotba kerül (kicsapódik) ezt koagulációnak nevezzük. Mindkét folyamat lehet reverzibilis és irreverzibilis.Az egyszerű fehérjék (proteinek) hidrolízisekor csak alfa-aminosavak keletkeznek. Összetett fehérjék (proteidek) hidrolízisekor az alfa-aminosavakon kívül más jellegű vegyületek is keletkeznek (pl: szénhidrátok, lipidek).
9.7. Készítsetek kiselőadást az enzimműködésről! Az előadás az alábbi fogalmakat, illetve magyarázatokat mindenképp tartalmazza: specifikusság, szubsztrát, aktívcentrum, enzim-szubsztrát komlex. Munkátokhoz itt egy link, de ez kevés.
9.8. Készítsetek kiselőadást a stresszfehérjékről!aminosav, ikerion, peptidkötés, peptid, polipeptid, elsődleges szerkezet, aminosavszekvencia, másodlagos szerkezet, fibrilláris fehérje, globuláris fehérje, harmadlagos szerkezet, negyedleges szerkezet, denaturáció, koagulációalfa-aminosav, protein, proteid